NBG Junioren

De NBG was de eerste goochelclub in Nederland met een jeugdafdeling en nog steeds komen iedere maand een groep van ongeveer 15 aanstormende jonge goocheltalenten bijeen om meer te leren over het uitoefenen van de goochelkunst. Sinds 2013 worden zij begeleidt door junioren begeleider Charly Crama samen met één of meer ervaren senioren.

De juniorenbijeenkomst wordt iedere tweede vrijdag van de maand van 19.30 uur tot 22.00 uur gehouden in wijkcentrum De Boerderij in Hoofddorp.

De junioren treden voor elkaar op en krijgen opbouwende kritiek (“tops & tips”) van elkaar en van de volwassen begeleiders. Er komen diverse aspecten uit de goochelkunst aan bod, zoals presentatie, psychologie, communicatie, gedrag, houding, techniek, kleding, geluid, licht, enzovoorts…

Eén keer per jaar wordt er een interne wedstrijd gehouden, waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. De NBG beschikt over een rijke mediatheek waaruit de junioren vele goochelboeken, dvd’s en diverse vakbladen vanuit de internationale goochelwereld kunnen lenen. Ook worden de junioren uitgenodigd als er een lezing wordt gehouden op een senioren bijeenkomst.

Als een NBG-junior uiteindelijk de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt dan stroomt hij/zij automatisch door naar de NBG seniorenafdeling (dus zonder ballotage-periode).

Nederlands Jeugdkampioenschap Goochelen
Jaarlijks wordt er een nationale jeugdwedstrijd georganiseerd door de Nederlandse Magische Unie. NBG junioren die mee willen doen aan het Nederlands Jeugdkampioenschap Goochelen worden door de begeleiders extra gecoacht. Afgelopen jaren hebben de NBG junioren die deelnamen aan deze wedstrijd een uitstekende prestatie geleverd.

Jasper Jongejans - Nederlands Junior Kampioen Close-Up Goochelen 2015

Nederlands Jeugdkampioen Close-Up goochelen 2019 – Chris IJzerman
2e Prijs Junioren Close-Up goochelen 2019 – Dylan Spence
3e Prijs Junioren Toneelgoochelen 2019 – Julian Pronk & Maurisa Vonk
Nederlands Jeugdkampioen Close-Up goochelen 2018 – Milan ten Bosch
Nederlands Jeugdkampioen Close-Up goochelen 2015 – Jasper Jongejans
Nederlands Jeugdkampioen Toneelgoochelen 2014 – Roy & Justin Huiskens
2e Prijs Junioren Close-Up goochelen 2014 – Max Jonkers & Dorus Funnekotter
Nederlands Jeugdkampioen Close-Up goochelen 2013 – Olaf Hage

De Magische Winkel
Een aantal NBG junioren hebben ook meegedaan aan het TV programma “De Magische Winkel” van de AVROTROS, onder andere Milan ten Bosch met zijn broertje Hidde.

Geschiedenis van de NBG Junioren
De juniorenafdeling van de NBG werd in 1968 opgericht. In die tijd organiseerde de gemeente Haarlem interscholaire toernooien voor alle middelbare scholieren in Haarlem. De leerlingen van de verschillende scholen konden op deze manier hun hobby’s uitten. Als je bijvoorbeeld een muziekinstrument bespeelde of mooi kon zingen dan kon je dat als scholier op zo’n toernooi doen. Nu waren er ook scholieren die goochelden op deze toernooien. Dit goochelen moest dan ook beoordeeld worden en Bert Visscher en Co Voerman hebben daardoor een aantal keer in de jury van die toernooien gezeten.

NBG Junioren - KrantenartikelHet besef dat er kinderen waren die goochelden, maar waar geen goede begeleiding voor was, was de aanleiding voor de NBG om een jeugdafdeling goochelen op te zetten.

In het Haarlems Weekblad (14-08-1968) heeft de NBG toen een advertentie geplaatst. Bert Visscher en Co Voerman hebben samen de jeugdafdeling opgezet. De eerste bijeenkomst van de junioren was in het Militair tehuis op de Jansweg. Al snel bleek de jeugdafdeling een succes en was deze niet meer weg te denken van de NBG. Bij de begeleiding van de junioren kregen Co en Bert ook een opvoedkundige en sociale rol.

Bijvoorbeeld zo zijn Co en Bert nog thuis bij de familie Bemelman geweest, vanwege het feit dat Jos Bemelman moest stoppen van zijn ouders met goochelen. En dan te bedenken dat hij nu als Tommy Wonder tot een van de beroemdste goochelaars ter wereld hoort! (De eerste stappen van Jos Bemelman in de goochelkunst liggen overigens bij meester Hadé).

NBG Junioren nostalgie

Een ander voorbeeld is de regel van de NBG omtrent de dienstplicht die nog bestond. Als een junior in dienst ging dan bleef hij lid van de NBG zonder te hoeven betalen , want als soldaat had je niet veel geld. Door deze regel kwamen de meeste leden dan ook na hun diensttijd weer terug bij de NBG. Typisch voor de jeugdafdeling, zowel voor vroeger als voor nu, is dat er nog steeds veel leden komen en gaan. Sommige junioren komen echter wel weer terug en ook al maken ze dan misschien niet hun beroep van het goochelen, toch blijven ze vaak dan altijd lid.

De NBG was met het oprichten van de jeugdafdeling in 1968 een voorbeeld voor de rest van de goochelclubs in Nederland, alhoewel het nog vrij lang duurde voordat er bij andere goochelclubs jeugdafdelingen kwamen. Aan het einde van de negentiger jaren werden bij andere verenigingen (Passe Passe , GC Rotterdam en MK Amsterdam) juniorafdelingen opgericht.
NBG Junioren

Hans Klok’s herinneringen aan de NBG Junioren
“Mijn periode als juniorlid van de NBG zal ik altijd koesteren. Elke laatste vrijdag van de maand ging ik samen met mijn vader naar de Werfstraat in Haarlem. In mijn tijd deed iedereen daar een toneelact.

Close-up Magic was toen niet zo populair als nu. Elke maand werkte je naar die vrijdagavond toe. Je liet je act zien en wachtte dan op het oordeel van de altijd enthousiaste maar ook eerlijke Co Voerman en Bert Visscher. Wat deze twee mensen voor de NBG en voor mij persoonlijk hebben betekend is niet in woorden uit te drukken.

Met veel liefde denk ik terug aan deze voor mij onbezorgde tijd. Ik wens de NBG veel goeds toe en wil bij deze nogmaals Co Voerman en Bert Visscher bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun.

Zonder mensen als Co, Bert en mijn vader was ik niet wie ik nu ben.”

– Hans Klok –

Noord-Hollandse Bond van Goochelaars